Martin de Werker 009 low

Ga nooit in discussie met jezelf.
Een deel van jezelf krijgt altijd ongelijk.

We hebben allemaal wel eens in interne dialoog rondom een moeilijke situatie, probleem of nare gebeurtenis. Intern is er op dergelijke momenten een kritische stem en een onderdanige stem.

De kritische stem velt het oordeel. Je krijgt zelden van deze gelijk. Had dit maar niet gedaan. Je kunt beter. Zie je nu wel. Ik had je nog zo gewaarschuwd.

De onderdanige stem gaat heftig in discussie, voert allerlei argumenten aan om gelijk proberen te krijgen, blijft angstvallig stil en derft altijd het onderspit. De criticus maakt je klein en onderdanig.

Aan het eind voel je jezelf kwaad of neerslachtig. Het is maar net met welk van de twee stemmen je jezelf hebt geïdentificeerd.

Als je de stemmen goed bestudeerd dan herken je daar in hoe je als kind vaak gebukt ging onder je opvoeders.

De kritische stem is een van je opvoeders en de onderdanige ben jezelf als kind.

Eindig je de interne dialoog met een lichte vorm van boosheid dan heb je jezelf geïdentificeerd met de opvoeder. Als je jezelf klein voelt dan ben je het onderdrukte kind geworden.

Het kan ook zijn dat er een soort leraar en leerling gesprek in jezelf plaats vind. Het is de begripvolle ouder die het kind iets bij probeert te brengen. Als dit gesprek ontstaat vanuit de mind (jouw gedachten) dan voel je jezelf een meester of een leerling. Je staat dan ergens boven of onder. Je bent een goeroe of een rookie.

Tja het is wel beter dan boos of gekleineerd. Maar het blijft een misvatting over wie je daadwerkelijk bent.

Elke interne discussie zorgt uiteindelijk voor destructief gedrag, nare gevoelens en misvattingen over jezelf.

Elke interne dialoog creëert gespletenheid en dualiteit.

Bij sommige mensen slaat de dialoog door. Ze zijn de hele dag met zichzelf aan het discussiëren. Op dat moment kan schizofrenie, een meervoudige persoonlijkheidsstoornis of psychose ontstaan…

Weer alle discussies of adviezen van de mind.

Luister gewoon niet naar je gedachten. Laat ze gaan. Negeer alle interne dialogen. Je hebt er helemaal niets aan. Je wordt er alleen maar negatiever van of plaatst jezelf op een voedstuk.

Kijk liever naar de veroorzaker van je gedachten. Meestal is dit een naar gevoel. Geef dit gevoel liefdevolle aandacht en ontdek hoe de dialoog verdwijnt.


Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.