Eenzaamheid verdwijnt als je het leuk hebt met jezelf!

Eenzaamheid verdwijnt als je het leuk hebt met jezelf!

Alleen zijn is meestal geen probleem wanneer je voldoende werk hebt of je jezelf op een leuke manier kunt vermaken. Op het moment dat je echter moe bent of niets meer te doen hebt, kun je overvallen worden door een gevoel van eenzaamheid.

Het kan ook zijn dat eenzaamheid opkomt als je in een afwijzende modus terecht komt.

Een modus waarbij je jezelf hebt afgewezen, vindt dat je dingen verkeerd hebt gedaan, baalt van je uiterlijk of nadenkt over de problematiek in je relatie. Hetzelfde kan gebeuren wanneer je problemen hebt, je zorgen maakt of piekert over het verleden.

Gevoelens van afwijzing, in de steek gelaten worden, je schuldig voelen, je schamen, buitengesloten worden, kleinering en verdriet kunnen allen omslaan in een gevoel eenzaamheid. Meestal komen dergelijke gevoelens naar boven wanneer je alleen bent en te weinig afleiding hebt.

Ik kon vroeger 6 uur lang wandelen in een prachtig bos.

Meestal bedroop me tegen het einde een enorm gevoel van eenzaamheid. Na vijf uur wandelen werd ik moe en kwam in een afwijzende modus terecht. Daarna voelde ik me erg eenzaam en wilde ik zo snel mogelijk terug naar mijn gezin.

Ik kon ik me soms eenzaam voelen te midden van een grote groep met mensen. Op dergelijke momenten voelde ik me niet thuis, zat in een afwijzende modus of voelde me buitengesloten.

Eenzaamheid gaat gepaard met een naar gevoel!

Een van de belangrijkste kenmerken van eenzaamheid is dat het gepaard gaat met een naar gevoel. Op het moment dat er anderen bij je zijn of dat je bepaalde bezigheden hebt, heb je geen erg in dit nare gevoel. Het gevoel verdwijnt als het ware even tijdelijk naar de achtergrond.

Wanneer je onvoldoende afleiding hebt wordt het nare gevoel weer wakker en vervolgens voel je je eenzaam. Soms is het vrijwel onmogelijk om een naar gevoel af te leiden. Het kan dan zijn dat wordt overspoeld door een naar gevoel of er zelfs in verdrinkt. Op zo een moment ervaar je een diepgevoel van eenzaamheid.

Er zijn duizenden soorten nare gevoelens.

Ons brein geeft er meestal een verkeerde betekenis aan. Als je alleen thuis bent, kan een naar gevoel al gauw worden geïnterpreteerd als eenzaamheid. Daarna volgt een verhaal en een sluitende verklaring. Het lijkt dan erg logisch dat je je eenzaam voelt omdat je alleen bent.

Mensen waarbij de partner is overleden kunnen zich vaak erg eenzaam voelen.

De afwezigheid van de partner is dan de sluitende verklaring. Zelden wordt onderzocht wat daadwerkelijk de reden is. In vele gevallen is dit onverwerkt verdriet. Het overlijden van de partner doet nog erg zeer. Het nare gevoel is dan geen eenzaamheid maar verdriet wat nog verwerkt dient te worden.

Een gevoel van eenzaamheid is een naar gevoel.

Mensen die zich eenzaam voelen weten meestal niet wat ze met nare gevoelens kunnen doen. Ze hebben een naar gevoel waar ze vanaf willen. Hoe meer ze er van af willen hoe eenzamer ze zich voelen. Ze creëren als het ware hun eigen eenzaamheid door nare gevoelens weg te willen hebben.

Als jij last hebt van eenzaamheid kun je jezelf de volgende vragen stellen:

 • Hou jij van jezelf?
 • Ben jij in staat om jezelf te troosten?
 • Weet jij wat je met nare gevoelens kunt doen?
 • Durf jij jouw nare gevoelens aandacht te geven?
 • Kun jij het gezellig met jezelf hebben?

Mensen die last hebben van eenzaamheid beantwoorden bovenstaande vragen meestal met NEE.

Mensen die zich eenzaam voelen wijzen zichzelf af, geven niks om zichzelf, zijn boos op zichzelf of haten zichzelf. Afwijzing, schuldgevoel en schaamte komen veel voor bij eenzame mensen. Dergelijke gevoelens zijn meestal het gevolg van vele zelfafwijzingen. Kortom mensen die eenzaam zijn hebben een zeer slechte relatie met zichzelf.

Wie een slechte relatie met zichzelf heeft is afhankelijk van anderen en zal zich eerder eenzaam voelen wanneer anderen er niet (kunnen) zijn.

Eenzaamheid heeft niets te maken met alleen zijn.

Op het moment dat je alleen bent en weet wat je met nare gevoelens kunt doen voel je je niet eenzaam. Eenzaamheid verdwijnt wanneer je in staat bent om aandacht te geven aan nare gevoelens. Zodra je leert wat je met nare gevoelens kunt doen, deze kunt toelaten, onderzoeken, doorvoelen en loslaten, begint de relatie met jezelf enorm te verbeteren. Uiteindelijk zul je jezelf nooit meer eenzaam voelen.

Eenzaamheid heeft niets te maken met behoefte aan contact.

Mensen zijn sociale wezens. Je hoeft niet op een onbewoond eiland te gaan zitten en dan te verwachten dat je jezelf nooit eenzaam zult voelen. Dat is beslist niet nodig. Dat is doorgeslagen gedrag.

De normale mens heeft behoefte aan contact met anderen. Behoefte aan contact met anderen is niet hetzelfde als eenzaamheid. Er is niets mis met dergelijke behoefte. Zolang de behoefte niet doorslaat en je niet afhankelijk bent van de aanwezigheid van anderen, lijdt je niet.

Vrijwilligerswerk, een vereniging, sport of ander activiteiten kunnen een eenvoudige oplossing zijn om deze behoefte te vervullen.

Ik voel me zelden tot nooit meer eenzaam.

Op dit moment vind ik het leuk om met andere mensen te praten en ik vind het even leuk om alleen te zijn. Ik heb het gezellig met mezelf. Dat was vroeger wel anders.

 

Ik gun jou dezelfde gezelligheid!

 

Wanneer je liefdevol gaat zijn voor je gevoel zal jouw eenzaamheid ook verdwijnen en ga je het gezellig met jezelf hebben.

Een warme groet,

Martin


  2 replies to "Eenzaamheid verdwijnt als je het leuk hebt met jezelf!"

  • Cora

   Beste Martin als hulpverleners je zeggen dat je er ,,goed,, bent uitgekomen …dat het anders had kunnen zijn ..na vele dalen ..en mishandeling en verwaarlozing in baby en kindertijd..voel ik mij nog verdrietiger ..waarom kan er niet meer voor mij weggelegd worden …waarom zeggen ze op elk potje past een deksel ..als je toch echt alleen staat …is de eenzaamheid vaak killing…een mens is er om van mensen aandacht en liefde te krijgen ..
   Gr Cora

   View Comment
   • Martin de Werker

    Hoi Cora,

    Bedankt voor je reactie. Ik kan erg goed begrijpen dat je verlangt naar liefde, aandacht en warmte.
    Hoeveel liefde, aandacht en warmte je ook zult krijgen, aan dit verlangen komt helaas nooit een einde.
    Bovendien is de kans zeer groot dat je liefde, warmte en aandacht van anderen niet helemaal laat binnenkomen.
    Dit komt omdat het dan zeer doet. Het onroert je teveel.

    Wanneer je jezelf liefde, aandacht en warmte gaat geven, verdwijnen gerelateerde verlangens.
    Jouw eenzaamheid zal verdwijnen en je zult steeds lekkerder in je vel gaan zitten.
    Vanaf dat moment wordt je aantrekkelijk voor anderen.
    Jouw prins op het witte paard kan dan niet aan je voorbij gaan.

    Warme groet, Martin

    View Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.