Geluk is een gevoel.

Stel je voor, je ligt op een tropisch strand naast je meest ideale partner met een cocktail in je hand en samen kijk je naar een prachtige zonsondergang.

Een plaatje waarbij je normaliter gelukkige gevoelens ervaart. Als je echter vijf minuten eerder hebt gehoord dat je bedrijf failliet is gegaan, een dierbare is overleden of dat je ernstig ziek bent, voel je jezelf niet gelukkig.

Een ervaring wordt pas als geluk ervaren wanneer het gepaard gaat met een gelukkig gevoel. Hoe mooi de werkelijkheid is, of hoe ideaal jouw levenssituatie dan ook mag zijn, je kunt jezelf pas gelukkig voelen als er geen onprettige gevoelens zijn.

We hebben allemaal wel eens last van nare gevoelens en emoties zoals boosheid, verdriet en angst. Het zijn deze nare gevoelens die ons leven minder leuk maken en er voor kunnen zorgen dat je jezelf niet gelukkig voelt.

Doordat we onvoldoende kennis hebben van deze nare gevoelens en emoties, weten we niet goed hoe we er mee om moeten gaan. We vluchten, vechten of bevriezen. We klagen, roddelen, geven anderen  de schuld, kopen spullen, willen presteren, raken verslaafd of krijgen allerlei psychische klachten. We verlangen naar liefde, goedkeuring, aandacht en begrip. We kunnen uren lang piekeren, depressief worden en slecht slapen. Uiteindelijk kan dit alles leiden tot lichamelijke klachten een burn-out en psychische stoornissen.

Als we geen negatieve gevoelens willen voelen of ervaren, worden hiermee ook positieve gevoelens afgeremd en onderdrukt. 

Wie niet wil voelen, voelt zichzelf nooit gelukkig!

Er zijn veel manieren waarop mensen proberen geluk te ervaren. We zoeken de meest ideale partner, we gaan op vakantie, maken carrière, kopen spullen, verdienen geld, leveren top prestaties of maken plezierige uitjes. Tot nu toe heeft bijna nog niemand hierdoor een permanent gelukkig gevoel ervaren. De gelukkige gevoelens zijn slechts tijdelijk en worden al gauw overschaduwd wanneer er iets negatiefs gebeurd.

Een gevoel van geluk is nergens te vinden,  te bereiken of te verkrijgen.

Een gevoel van geluk komt wanneer je stopt met jezelf ongelukkig te maken.

Er bestaan heel veel patronen hoe we onszelf ongelukkig maken. Het grootste patroon is zelfafwijzing. We wijzen onszelf af over ons uiterlijk, kinderen, partner, carrière,  gedrag, kennis, sociale vaardigheden, en maatschappelijke welstand. Dit alles doen we onbewust. De patronen zijn er vaak van kinds af aan aangeleerd.

Als je jezelf observeert dan ontdek je dat elke zelfafwijzing ontstaat vanuit een vervelend gevoel. Als er een vervelend gevoel is beginnen we ons af te wijzen. We willen het vervelend gevoel niet voelen dus wijzen we dit gevoel af. We voelen ons bijvoorbeeld vervelend doordat we een fout gemaakt hebben. Vervolgens wijzen we ons zelf af en geven ons zelf de schuld.

Elke zelfafwijzing wordt onbewust veroorzaakt door een vervelend gevoel. Bovendien verhoogt de zelfafwijzing het onprettige gevoel.  Het is een vicieuze cirkel patroon om ongelukkige gevoelens te behouden.

Er is gelukkig een manier om uit hieruit te komen en dat is het doorvoelen van het gevoel dat de zelfafwijzing veroorzaakt.  Jezelf afwijzen voor het feit dat je partner er met een ander vandoor is gegaan is minder handig dan te doorvoelen wat het met je doet. Op het moment dat je de vervelende gevoelens doorvoelt, doorleeft en los kunt laten, gaat dit vaak gepaard met een wijze les (een aha moment).

Geluk is de afwezigheid van ongelukkige gevoelens!

Geluk is eigenlijk niet eens een gevoel maar de afwezigheid van ongelukkige gevoelens. Door nare gevoelens toe te staan, te onderzoeken en te doorvoelen kun je deze neutraliseren of transformeren tot dankbaarheid. Om gelukkig te worden dien je naar je gevoel te gaanl. Geluk heeft voor mij niets te maken met de buitenwereld, een verhaal, een beeld, een plaatje, een geur, reuk of smaak. Geluk heeft alles te maken met een gevoel…

Hoe voel jij je?


Wil jij je goed voelen?

Dan is dit e-book iets voor jou!

 

  • Alles wat je moet weten over emoties en gevoelens

  • Uitleg van verschillende soorten nare gevoelens

  • Technieken en vaardigheden om je gevoel positief te veranderen

  • Stappenplan om nare gevoelens los te laten

  • 55 tips om jezelf goed te voelen

  • Ruim 150 pagina's

De ideale wegwijzer voor een goed gevoel!