Om iets los te laten moet je het eerst vasthouden!

Om iets los te laten moet je het eerst vasthouden!

 

Je kunt niets loslaten zonder het eerst vast te pakken. Als je je zolder gaat opruimen moet je alle spullen vastpakken. Zolang je het niet vastpakt blijft het er gewoon liggen.

 

Vermijden is iets anders als loslaten.

Als je iets vermijd dan is het er nog. Dan is het niet weg. Je hebt troep op zolder. Je vermijd het om op te ruimen. Vroeg of laat moet je weer op zolder zijn. Vroeg of laat wordt je weer geconfronteerd met de zelfde spullen. Je dacht dat je het had losgelaten. Je hebt het niet losgelaten maar je wilde het vermijden.

 

Loslaten lukt niet door het moedwillig te vergeten.

Je hebt een vervelende gebeurtenis meegemaakt. Deze gebeurtenis zit in je geheugen. Je wilt het vergeten.  Als je iets moedwilligs wilt vergeten lukt dit niet. Het plopt steeds op. Je wordt er steeds aan herinnert. Een bepaalde reuk, beeld, geluid, smaak, gevoel en het komt terug. Je stopt het diep weg maar het komt steeds weer naar boven. Moedwillig vergeten is hetzelfde als met kracht onderdrukken. Je kijkt er niet meer naar. Je draait je om. Maar het is er nog. Het laat je steeds weer omkijken. Als je even niet oplet zie je het weer.

 

Loslaten is niet hetzelfde als het een plaatsje geven.

Als je iets een plaatsje geeft stop je het gewoon weer weg. Je plaats het op zolder. Je zoldertje komt steeds voller.  Je bent er dan niet vanaf.

 

Loslaten is niet iets weg willen hebben.

Je wilt een lege zolderkamer. Maar je wilt er dan niets voor doen. De zolder komt niet vanzelf leeg. Er bestaan geen kaboutertjes die jouw zolder komen opruimen.

Je moet het helemaal zelf te doen.

 

Als je werkelijk iets wil loslaten moet je het eerst vasthouden.

 

Loslaten gaat niet alleen over gedachten.

Gedachten komen en gaan. Geen enkele gedachten duurt eeuwig. Gedachten kunnen wel herhalen. Maar ook herhalingen gaan als vanzelf voorbij. Gedachten kun je niet tegenhouden. Je kunt ze wel laten gaan.

 

Loslaten van gedachten

Loslaten van gedachten doe je door er geen waarde aan te hechten. Door er geen betekenis aan te geven. Door er geen aandacht aan te geven. Door er geen energie in te steken. Je hebt er geen weerstand tegen. Ze mogen er zijn maar je luistert er niet meer naar. Je laat ze gewoon voorbij gaan en richt je aandacht op iets anders, bijvoorbeeld op je gevoel.

 

Maar wat moet je dan vasthouden?

 

Gevoel kan je vasthouden. Gevoel kan je voelen en doorvoelen. Maar in plaats van het te doorvoelen, houden we het tegen, onderdrukken we het, vermijden we het en stoppen we het weg.

 

Emoties gaan vanzelf voorbij.

Er komt even verdriet, boosheid, schuldgevoel of schaamte. Geen probleem. Ze komen op en gaan. Ze verdwijnen als vanzelf uit je systeem.

 

Wanneer je emoties hebt onderdrukt en weggestopt, zitten ze nog in je systeem. Een herinnering of trigger maakt ze opnieuw wakker. Op dat moment heb je de kans om vast te houden, te doorvoelen en ze los te laten. Op dat moment kun je de emoties alsnog vanzelf voorbij laten gaan.

 

Onderdrukte emoties kunnen alleen maar worden losgelaten als ze er mogen zijn.

Je geeft ze aandacht, liefde, herkenning. Je stort je hele hart erover heen. De energie-blokkade komt los. Wat vast zit komt dan los en word bevrijd. Het beweegt en ontsnapt. Het gaat als vanzelf voorbij.

 

Tijdens het loslaten kunnen er heldere momenten komen.

Je ontdekt dat je misvattingen hebt gehad. Je dacht bijvoorbeeld dat het jouw schuld was dat je ouders woedend waren, je sloegen, je mishandelde, je seksueel misbruikte of je te weinig liefde en aandacht gaven. Jij dacht dat je er niet toe deed en waardeloos was. Als kind begreep je het niet en klapte je emotioneel dicht.  Je had er geen flauw benul van dat je ouders zelf ook niet lekker in hun vel zaten. En dat dat de reden was van hun gedrag.

 

Tijdens het loslaten komt de energie vrij en kan de misvatting worden losgelaten. Je stort je hele hart over de misvatting heen. Je hebt diep mededogen voor het kind wat het destijds niet begreep. Je troost dit kind met liefde en compasie. De onverwerkte gebeurtenis wordt verbrand door jouw liefde.

 

Als je liefdevol loslaat verdwijnt de pijn.

Als je oprecht, oordeelloos, met compassie en mededogen de emotie hebt omarmt zal de pijn verdwijnen. De pijn transformeert tot een gekoesterde warmte, gesetteld in je hart. Elke herinnering doet geen pijn meer maar voelt warm aan en geeft een dankbaar gevoel.

 

Loslaten is eigenlijk niet loslaten maar een verhuizing van de misvatting en de bijbehorende emotionele blokkade naar het hart.

 

Loslaten is een verhuizing van je hoofd en buik naar het hart.


 

Heb jij moeite met loslaten?

Waar zit jouw misvatting?

Geef je reactie onder dit bericht…

 

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.