Een verwarde geest lijdt. Ontsnap uit de verwarring!

Een verwarde geest lijdt.

Ontsnap uit de verwarring!

Wil jij stoppen met lijden?

Lees dan verder…

 


Piekeren is lijden

Op het moment dat je piekert, jezelf zorgen maakt, last hebt van stress, je ongelukkig voelt, angstig of paniekerig bent, is jouw geest verward. Je leeft op dat moment vanuit een verwarde geesttoestand. Je bent dan onbewust aan het lijden. Onbewust omdat je er niet voor kiest om te lijden.

Geluk is je ware aard

Tijdens een gezonde geesttoestand ervaar je vreugde, plezier, ontspanning, liefde, nieuwsgierigheid, creativiteit en rust. Op dergelijke momenten zit je lekker in je vel. Een gezonde geesttoestand is je natuurlijke staat.

Nare gevoelens

Vervelende gebeurtenissen, nare omstandigheden, vervelende situaties, pijnlijke herinneringen en ongewenst gedrag van anderen, kan bij jou een naar gevoel opwekken. Op zo’n moment wordt een nare gevoelsherinnering wakker waardoor je meteen een naar gevoel of emotie waarneemt en ervaart.

Een naar gevoel of nare emotie is een trigger voor een gedachtestroom en een aanleiding voor piekeren en jezelf zorgen maken. Wanneer je piekert of jezelf zorgen maakt is de geest verward. Pieker gedachten wekken nieuwe pijnlijk gevoelsherinneringen op. De gevoelsherinneringen versterken vervolgens het nare gevoel. Vanaf dat moment begint er een herhalende cyclus van lijden.

Vanuit het piekeren kun je in allerlei verwarrende verhalen terecht komen.

Je wordt boos op jezelf of de ander. Je geeft de ander of jezelf de schuld. Je begint te klagen of te roddelen. Je baalt van jezelf, anderen of de situatie. Je gaat slachtofferen of op allerlei manieren je nare gevoelens proberen kwijt te raken. Denken, piekeren, jezelf zorgen maken, paniekgedachten, beperkende beredenering en verkeerde conclusies zijn op dat moment aan de orde.

Vanuit een verwarrende geesttoestand is het vrijwel onmogelijk om het lijden zelf te beëindigen.

Je schept nieuw lijden of ontsnapt uit het lijden. Het ontsnappen is geen definitieve oplossing maar creëert een nieuwe valkuil waarmee je in de toekomst opnieuw zal lijden. Jammer genoeg lijdt je meestal heftiger.

De waarheid

De mens neemt gedachten, gevoelens en zintuigelijke waarnemingen waar. PUNT. Meer is er niet.

De waan

De geest heeft door de jaren heen allerlei verhalen, concepten, ideeën en gevoelsherinneringen over de waarnemingen in het geheugen opgeslagen. Een aantal van deze zijn praktisch en noodzakelijk. Anderen zijn beperkend of gebaseerd op opgedane misvattingen.

De geest kleurt vervolgens hetgeen wat waargenomen wordt in en schept hiermee een persoonlijk privé wereld. Afhankelijk van je verleden en de verwarringen die je hebt opgedaan leef je voor een deel in waan. De waan zorgt vervolgens voor verwarring en lijden.

Een kind ziet een film waarin olifanten kunnen vliegen. Het heeft vanaf dat moment het idee dat olifanten vliegen. Pas als het in het echt een olifant ziet, ontdekt het dat de olifant niet kan vliegen. Zijn idee verdwijnt vervolgens.

Exact dezelfde mechanisme heb je zelf onbewust last van. Wanneer jouw waan verdwijnt dan zul je niet meer lijden.

Voorbeeld

Je neemt een gevoel van boosheid waar. De geest maakt er van dat je boos bent op de ander omdat deze jou persoonlijk bejegend heeft. Je wordt vervolgens erg kwaad op de ander en voelt de behoefte om een vriendin te bellen om je verhaal te vertellen.

Wanneer je jezelf onderzoekt ontdekt je dat de ander bij jou een nare gevoelsherinnering aan wakkert. Een jeugdgebeurtenis waarbij je werd gepest. Je voelde je destijds erg gekleineerd. Nadien kon je je verhaal niet bij je ouders kwijt. Je bleef toen rondlopen met gevoelens van machteloosheid en kleinering. Je bent na afloop niet getroost geweest en er is nooit aan je uitgelegd dat de Pesters zelf ook niet lekker in hun vel zaten. Je ontdekt vervolgens dat de hele kwestie niet persoonlijk is en troost je alsnog jezelf.

De waarheid

De waarheid is dat je zintuigelijke prikkels, gedachten en gevoelens waarneemt. Controleer of je deze waarnemingen juist implementeert en of je niet vast zit aan een of andere misvatting die je in het verleden hebt opgedaan.

De meeste mensen zijn van kinds af aan heel erg verward geraakt. Ze hebben onbewust verkeerde ideeën, en overtuigingen ontwikkeld. Tijdens vervelende en nare gebeurtenissen zijn misvattingen ontstaan en zijn deze emotioneel geankerd. De misvattingen zijn opgeslagen in nare gevoelsherinneringen. Opvoeders, leraren en anderen ervaren dezelfde verwarring en hebben het kind niet kunnen helpen te ontwarren. Onbewust hebben ze het kind meer in de verwarring gebracht. Zelfs als opvoeders liefdevol waren, kan dit toch gebeurd zijn.

 

De kans dat jij onbewust verward bent is 99,9%.

Iedereen is namelijk verward. Je bent geen uitzondering.

Omdat iedereen verward is, lijkt het de normaalste zaak van de wereld geworden. Dat is het jammer genoeg niet. De velen oorlogen, conflicten, machtspelletjes, milieuvervuilingen en verschillen in armoede en rijkdom tonen aan hoe verward de mensheid is. In Nederland slikken dagelijks meer als 5 miljoen mensen medicijnen tegen antidepressiva, ADHD of andere psychische klachten. Als je goed kijkt ontdek je dat er maar weinig mensen daadwerkelijk gelukkig zijn. Iedereen is aan het overleven of heeft een bepaalde modus bereikt waarin deze genoegen met het leven neemt.

 

Deze tekst is niet bedoeld om je af te wijzen dat je verward bent.
Je hoeft ook niet te veranderen. Je bent al helemaal ok.

Doordat je onbewust verward bent lijdt je onnodig.

Deze tekst wil je uitnodigen om uit de verwarring te komen door jezelf op een liefdevolle manier en met nieuwsgierigheid te onderzoeken. Wanneer jezelf observeert en duidelijk krijgt hoe het leven daadwerkelijk in elkaar zit, vermindert jouw lijden. Dat zou fijn zijn.

Je neemt gevoelens, gedachten en zintuigelijke prikkels waar.

Wat je geest ervan maakt kan praktisch zijn maar door opgedane misvattingen en invloeden van buitenaf, ook beperkend en zelfs destructief.

Wanneer jij het lijden wilt stoppen, is het belangrijk om jezelf te onderzoeken en te ontdekken welke waanideeën en nare gevoelsherinneringen je in het verleden hebt opgedaan en welk je nog steeds beperken en destructief zijn. Elke opheldering van een waanidee vermindert het lijden en maakt je leven plezieriger.

Elk naar gevoel is een aanwijzing dat je ergens de mist in bent gegaan en nog steeds gaat. Door nare gevoelens te onderzoeken kun je ontdekken dat je ergens een waan idee hebt.

Jezelf onderzoeken heeft pas zin als je geest helder is. Als de geest niet helder is, is het nodig om deze eerst helder te maken voordat je jezelf gaat onderzoeken. De geest helder maken doe je door je gevoelens positief te veranderen.

 

Alleen wanneer je nieuwsgierig bent en liefdevol is het zinvol om jezelf te onderzoeken.

Er is op dat moment een kans om misvattingen helder te krijgen. Tijdens andere gemoedstoestanden is dit een stuk lastiger en lijdt dit meestal tot meer ellende en lijden.

Onderzoek jezelf en ontsnap uit het lijden

Jij bent het waard!


Wanneer jij het verlangen hebt om het lijden te reduceren kan ik je ondersteunen via individuele coaching of een online programma. Stuur me een e-mail als je vragen of interesse hebt.

Is deze tekst voor jou herkenbaar?
Geef je reactie in onderstaande commentaarvelden.

  6 replies to "Een verwarde geest lijdt. Ontsnap uit de verwarring!"

  • Jolanda

   Dag Martin,

   vol bewondering lees ik over de verwarringen enja daar heb ik heel lang ingezeten en soms nog.

   Waar ik in verwarring zit is de verbinding vanuit mijn Hart, gevoel naar mijn zoon, die verwarring zit in mij, angst om het verkeerd te doen.

   Er zijn veel nare gebeurtenissen geweest in mijn opgroei overal en ergens o.a. geweld, misbruik en verwaarlozing. Ondanks dat, ben ik als jong meisje vrolijk en liefdevol en vond ik harmonie in mezelf heel belangrijk. Inmiddels weet ik dat ik vaak een redder rol aannam en daardoor ook in liefdesverslaving relaties zat.

   Nu durf ik geen man meer toe te laten of anders gezegd dichterbij te laten komen, terwijl ik juist in verbinding wilt zijn met mezelf en de ander. Ik stel mezelf de vraag, hou je van jezelf? Ja, ik mag er zijn en ben het waard er te mogen zijn. Alleen kan ik het het echt voelen? soms wel en soms niet, heel verwarrend allemaal.

   Ik ben onder behandeling bij een centrum en misschien wil ik te snel gaan. Wel kan ik alles volgen wat jij deelt op fb daar ben ik je dankbaar voor!

   Zonnige groet,
   Jolanda

   View Comment
   • Martin de Werker

    Beste Jolanda,

    Bedankt voor je bericht, je openheid en je donatie!
    Het is mooi dat je al bewust van jezelf bent.

    De angst om het fout te doen is heel herkenbaar.
    Ben je soms bang om anderen te bezeren?

    Besef dat je in je kern helemaal ok bent!
    Het enige wat we hoeven op te ruimen zijn de misvattingen over onzelf.
    Met andere woorden dat je niet ok bent.

    Deze misvattingen zijn geladen met gevoelens.
    Wanneer je lief voor je gevoelens bent, zal alle pijn en misvattingen verdwijnen.

    Een warme groet, Martin

    View Comment
  • Nelleke

   Ja ik herken heel veel in jou (verhaal) tekst!
   Elke trikker geeft mij dat nare gevoel. En hup daar ga ik weer in het negatieve gedachten zitten.
   Bij de mensen waar ik me veilig voel. Heb ik dat niet.

   View Comment
   • Martin de Werker

    Beste Nelleke,
    Bedankt voor je reactie.
    Wees lief voor jezelf en je gevoelens.
    Geef je gevoelens liefdevolle aandacht zoals je een kind liefdevolle aandacht zou geven.
    Vroeg of laat zal het gevoel loslaten en helen.

    Warme groet, Martin

    View Comment
  • Bernadette

   Hey Martin ,ik herken me heel goed in jouw verhaal ,Ik zit nog altijd in die lijdensfase ,ik ben aan het overleven .Ik voelde me vanmorgen boos en lastig ,waarom ? Omdat ik tegen de dag opzag .Ik zoek overal hulp op internet en dan kom ik tot de conclusie ,ik zal hetzelf moeten gaan doen ,Ik wil uit deze visieuze cirkel komen .grtjs Bernadette
   Ik vind je teksten wat je neerschrijft altijd zo mooi ,dank je wel Martin 🙂

   View Comment
   • Martin de Werker

    Beste Bernadete,
    Bedankt voor je reactie.
    Je mag het inderdaad zelf doen.
    Je hoeft het echter niet alleen te doen.

    Je kunt je door andere laten inspireren.
    Anderen kunnen er ook voor zorgen dat je in de juiste liefdevolle modus komt.
    Want alleen in liefde kan er losgelaten worden en dingen helder worden.

    Warme groet, Martin

    View Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.