Wie boos is op de ander heeft geen oog voor zichzelf!

Wie boos is op de ander heeft geen oog voor zichzelf!

Boosheid is iets natuurlijks en heeft als doel bescherming en je grenzen stellen.

Als je een kat aan zijn staart trekt wordt deze boos en geeft je een krauw. Daarna loopt hij drie stappen verder en is zijn boosheid verdwenen. Niets aan de hand.

Bij mensen kan boosheid hetzelfde werken. Iemand geeft je een duw en je duwt terug. Dat is helemaal ok. Het is geen probleem. Je bent nadien de energie van de boosheid kwijt.

Bij de meeste mensen blijft boosheid helaas langer hangen.

Het duurt soms uren, dagen, weken of jaren.

Hoe is het mogelijk dat boosheid zo lang kan blijven hangen?

Boosheid is naar buiten gericht.We zijn boos op de ander. Deze moet zijn gedrag veranderen of excuses aanbieden. Als dit niet gebeurd blijven we boos. En zelfs als hieraan is voldaan kan een herinnering aan de situatie je weer boos maken.

Zo lang je boos bent op de ander heb je geen oog voor jezelf!

Waar heb je dan geen oog voor?

Je kunt pas boos worden als iemand je pijn hebt gedaan. De kat geeft een krauw omdat aan zijn staart wordt getrokken en dit vervelend is.

Bij menselijke boosheid is er meestal geen fysieke pijn maar een emotionele pijn. Je wordt boos omdat iemand je kwetst, afwijst, in de steek laat, kleineert of als slecht betiteld. Je ervaart dan een emotionele pijn. Het lijkt alsof deze emotionele pijn door de ander wordt veroorzaakt. Wat er in werkelijkheid gebeurt is dat er een emotionele pijn in je wakker wordt gemaakt. De pijn zat er al. De pijn is niets ander dan oud zeer wat je tijdens eerdere gebeurtenissen in je leven hebt weggestopt.

Als kind maakte je een vervelende gebeurtenis mee waarbij je emotioneel op slot sloeg. Je had de ervaring dat je gekwetst werd, afgewezen werd of in de steek werd gelaten. Het gedrag van de ander haalt hetzelfde gevoel naar boven en je wordt boos.

Als je boos bent, heb je geen oog voor de pijn. Je gaat aan de pijn voorbij.

Desalniettemin geeft boosheid je een gelegenheid om oud zeer te helen. Hiervoor moet je je blik omkeren van buiten naar binnen.

Als je boos bent is het echter lastig om op een liefdevolle manier naar binnen te kijken en de pijn liefdevolle aandacht te geven. De energie van boosheid staat dan in de weg. Het is in dat geval belangrijk om eerst uiting te geven aan de boosheid. Gil in een kussen, sla op een boksbal, ga rennen, ga stampen, ga schreeuwen, kladder met verf, kras met papier. Gooi alle energie van boosheid er uit.

Vraag vervolgens je zelf af wat er zo pijn doet dat je boos wordt. Onderzoek deze pijn. Onderzoek het oude zeer. Voel dat dit zeer een onderdrukte emotie is wat nog steeds wil worden losgelaten. Geef het jouw liefdevolle aandacht. Koester het in je hart en verwonder wat er gebeurd.

Laat elke boosheid een wegwijzer zijn naar je verdriet.
Boosheid is dan niet meer vervelend maar een kans om te helen en los te laten.

 

Kan jij onder de boosheid de pijn voelen?
Geef jouw antwoord in onderstaande commentaarvelden…


Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.