Wie zich zorgen maakt probeert zijn gevoel te beschermen!

Wie zich zorgen maakt probeert zijn gevoel te beschermen!

 

Een gedachten ontstaat door door een trigger. 

Een trigger kan een beeld, geluid, gevoel, reuk, smaak, intuïtie,  ingeving of een voorgaande gedachte zijn.

Gedachten kunnen gevoelens opwekken.

Een gedachte zoals ‘als er nu maar niets met mijn kind gebeurt’ kan een naar gevoel opwekken of wakker maken.

Een naar gevoel is een sterke trigger voor nieuwe gedachten.

Nare gevoelens veroorzaken meestal pieker gedachten.  Een naar gevoel is de bron energie wat er voor zorgt dat gaat piekeren en je zorgen maakt.

Als er we een goed gevoel hebben piekeren we niet. Niemand maakt zich zorgen als hij zich goed voelt. 

Je hoort bijvoorbeeld  een ziekenauto in de straat. 

Je vraagt jezelf dan meteen af waar de kinderen zijn en of er niets met hen is gebeurd. Dit geeft meteen een naar gevoel.

Er zijn honderden manieren om een naar gevoel weg te krijgen.

We kunnen het gevoel doven door bijvoorbeeld drank, medicijnen of drugs. We kunnen het negeren door afleidingen zoals tv-kijken of te gamen. We kunnen het gevoel uitten door te klagen, te roddelen of te mopperen. We kunnen het nare gevoel ook overstemmen door positieve gevoelens. Je legt dan als het ware een positief dekentje over het nare gevoel heen. Het nare gevoel valt dan tijdelijk in slaap.

Positieve gevoelens kunnen ontstaan door positieve gedachten.

Als je je zorgen maakt dat een van je kinderen iets zou kunnen overkomen,  word je bijvoorbeeld gerustgesteld door een gedachte dat ze op dit moment veilig op school zitten.  Het nare gevoel wordt dan meteen toegedekt door een dekentje van veiligheid en liefde. Het nare gevoel is op dat moment niet weg maar in slaap gesust.

Op het moment dat je je zorgen maakt probeer je (onbewust) het nare gevoel zo snel mogelijk in slaap te sussen.

Al piekerend zoek je dan naar oplossingen. Als er een oplossing gevonden wordt, geeft dit een goed gevoel waardoor het nare gevoel in slaap valt.

 

Je zorgen maken heeft als doel om het gevoel te beschermen en in slaap te wiegen.

 

Wat slaapt, wordt vroeg of laat weer wakker. Er hoeft maar een nieuwe trigger te komen en hetzelfde gevoel wordt wakker.  Het onderwerp en het verhaal kan anders zijn. Je maakt je bijvoorbeeld zorgen om je partner of over je werk.

Je zorgen maken en piekeren versterkt het nare gevoel zolang je nog geen oplossing hebt gevonden. Toch kan je niet zomaar stoppen met piekeren. Het nare gevoel is immers nog steeds aanwezig. Dit gevoel is immers de brandstof van het piekeren.

Op het moment dat je je zorgen maakt gaat alle energie en aandacht naar het denken. Hiermee ga je compleet aan de bron voorbij. Het is alsof je een gasbrand aan het blussen bent met water. Je kunt blijven blussen. De brand gaat tijdelijk uit. Een klein vonkje en de brand gaat weer aan. Zolang de gaskraan niet wordt dichtgedraaid blijft het brandjes veroorzaken.

Wanneer we de aandacht verschuiven van het denken naar ons gevoel komen we dichter bij de bron. Het nare gevoel is immers de bron van je zorgen. Deze bron dient te worden onderzocht.

Het onderzoeken begint door het gevoel aandacht en liefde te geven.

Geef het alle ruimte en observeer het zonder oordeel. Laat het gevoel er gewoon zijn.

Je kunt jezelf eventueel afvragen waar dit nare gevoel vandaan komt, wat het je te vertellen heeft, en wat je ervan mag leren.  Maar wees niet teleurgesteld als er nog geen antwoorden komen.

Blijf een tijdje bij je gevoel aanwezig. Wacht geduldig af wat het je te zeggen heeft. Wil het niet weghebben maar laat het gevoel er gewoon zijn. Geef geen weerstand. Geef het de ruimte. Laat het bewegen. Geef het alle vrijheid.

Hoe meer liefde en aandacht het gevoel krijgt, hoe groter de kans dat het loslaat en uit je systeem verdwijnt.

Je zorgen maken kan altijd nog…

 


Waar heb jij zorgen over?
En hoe krijg je deze zorgen weg?
Geef je reactie in onderstaande commentaarvelden:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.